Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Indkøring

Indkøring i vuggestue


Velkomstuge

Velkomstugen er en introduktion for barnet til vuggestuen og institutionslivet. Denne uge er et fælles projekt mellem personale, forældre og barn, hvor vi samarbejder om en god begyndelse i Børneuniverset. Det at begynde i en institution betyder, at barnet etablerer nye sociale relationer i form af et fællesskab med andre børn og voksne, hvor nye sociale spilleregler gælder. Det er vigtigt, at personale og forældre skaber en gensidig dialog omkring barnet og samarbejder, således at barnet får en god begyndelse i vuggestuen og i Børneuniverset. Hver stue i Børneuniverset er unik grundet stuens sammensætning af børns køn og alder samt personalets forskelligheder og faglige kvalifikationer. Hver vuggestuegruppe har derfor sit eget særpræg, men hele personalegruppen arbejder udfra fælles visioner om omsorg, fællesskab og udvikling/læring for- og med børnene.

Indkøring dag for dag

I velkomstugen er det en god idé at kun én af forældrene følger barnet. Det forventes fra personalets side, at forældre er til rådighed overfor barnet i velkomstugen samt fleksibel i uge nr. 2. Stuens faste personale vil alle være i relation med barnet på skift, så barnet kan tilknytte sig, føle sig tryg og have tillid til de mennesker, der skal give det daglig omsorg. Det er vigtigt at pointere, at personalet er af den overbevisning, at hvert barn er unik og har sin egen personlighed og individuelle behov, der gør at en velkomstuge ikke forud kan planlægges i detaljer, men kun skitseres groft, som det ses herunder:

DAG 1 
Barn og forælder møder til aftalt tidspunkt (er aftalt under formødebesøget) og bliver sammen i vuggestuen en times tid, for at hilse på personalet og de andre børn samt lege og stifte bekendtskab med de nye rammer, som stuen udgør. Inden der siges farvel aftales næste dags forløb.

DAG 2 
Barn og forælder møder til det aftalte tidspunkt. Denne dag prøver barnet at sige farvel til forælderen et kort stykke tid. Personalet skal lære barnet at kende ved at skabe en relation til barnet, og fornemme, hvordan barnet har det med de andre børn og de nye omgivelser. Forælderen forlader ikke institutionen, men venter i personalestuen et stykke tid. Personale og forælder drøfter herefter, hvordan barnet har reageret og udfra denne dialog aftales næste dags forløb.

DAG 3 
Barn og forælder møder til det aftalte tidspunkt. Afhængig af hvordan dag nr. 2 er forløbet, aftaler personale og forælder, hvor længe barnet kan være alene uden forældre, og om barnet eventuelt skal prøve at sove formiddagslur og spise frokost i vuggestuen. Forælderen vælger selv enten at blive i institutionen eller forlade den. Personalet har fået udleveret telefon nummeret og kan ringe og informere forælderen om, hvorledes barnet har det. Inden der siges farvel drøfter personale og forælder barnets dag og aftaler næste dags forløb.

DAG 4 OG 5 
Barn og forælder møder ind til aftalt tid. Afhængig af hvordan barnet har det med sine nye omgivelser på stuen i form af relationer til personalet og de andre børn bliver tidsrummet gradvist opnormeret.

UGE 2 
Uge 2 bliver drøftet i en gensidig dialog mellem personale og forældre med udgangspunkt i barnets trivsel i vuggestuen samt dets individuelle behov og reaktion i mødet med institutionslivet.

Indkøring i børnehave

For at sikre den bedst mulige opstart er det vigtigt med en blid og rolig opstart, som det er skitseret nedenfor. I den første tid vil vi have ekstra fokus på barnet, så der hurtigt kan skabes en tryg relation til stuen og de voksne. Vi vil også meget gerne have en nær kontakt til jer forældre. Så i den første uge vil vi gerne bede jer om at være tilgængelige på telefonen, så vi har mulighed for at kontakte jer i løbet af dagen.

Den første dag er I som forældre med i børnehaven, men skal derefter prøve at aflevere og sige farvel til jeres barn. Det er derfor vigtigt allerede tidligt at få etableret nogle gode afskedsrutiner. Det kan være ved at bruge vinkevindue, have skitseret afleveringen for jeres barn hjemmefra eller andre rutiner som er gode for jer og jeres barn. Tal også meget gerne med personalet om gode rutiner. Vi har mange års erfaring og hjælper meget gerne til hvis nødvendigt.

DAG 1
Du og dit barn er i institutionen fra 9.00 til 10.30. Dagen skal forstås som et besøg i formiddagstimerne, hvor dit barn (og dig selv) møder de andre børn og pædagogerne på stuen. et er vigtigt, at du bliver sammen med barnet hele tiden. Besøgsdagen er ca. halvanden time.

DAG 2
Barnet skal være alene i børnehaven fra om morgenen (inden 9.00) til lige efter frokost (kl. 12.00), hvor I skal afhente igen. Pædagogerne har ekstra fokus på barnet denne dag og hjælper barnet med at komme ind i lege med de andre børn eller være med i aktiviteter.

DAG 3
Alt efter hvordan dag to er gået, bestræber vi os på, at barnet på den tredje dag skal prøve at have en ”almindelig” dag i børnehave. Dette betyder, at barnet deltager i aktiviteter, frokost, leg på legepladsen og spiser eftermiddagsmad. Barnet skal hentes senest kl. 15.00.

Resten af ugen (dag fire og fem)
Resten af ugen (dag fire og fem) er almindelige dage, dog med forholdsvis tidlige afhentningstidspunkter gerne efter frugt ved 15 tiden.